HOME
INFO
CONTACT
PROJECTS
Residential
JP House
Gloucester House 2
Westport House
Gloucester House
Bell Loft
Boston Loft
Somerville Addition
Somerville Kitchen
107th St. Renovation
NY Guest House
Institutional
OCAC
The Putney School
Somerville Addition / Renovation
Somerville, MA | completed 2008

The owners needed more space to accommodate their growing family, but were reluctant to leave their home and neighborhood a short walk from Harvard Square in Cambridge. They contacted Heather, then a senior architect at Charles Rose Architects and a friend of the couple, to design an addition. They were drawn to modern design, but also wanted to preserve the integrity of their 1910 Victorian with its mansard-style roof, which is consistent among several neighboring houses along their street. Maintaining as much open space as possible in the backyard was also a priority.

The project adds a three story modern "tower" at the rear of the Victorian, nearly invisible from the street. The tower substantially preserves the backyard and defines a new patio area at the back entrance. The addition contains a playroom/sun room on the first floor, an office/guest room at the top floor, and a master bedroom on the second floor; the adjacent bedroom space in the existing house was renovated to create a master suite, with a new bathroom and closet space.

Modern residential addition with wood slat trellis, wood-veneer composite panel siding, large sliding doors, and floor-to-ceiling windows.
Modern residential addition to mansard-roof house.
Modern shower with white glass tile, gray stone floor.
Sunroom or play room with custom built-in bench, cork floor, and corner window.
Project info
Size: 544 SF addition, 210 SF renovation
Clients: Miriam Marcus and Jason Karas

Credits
Architect: Heather Weiss
Structural Engineer: Richmond So Engineers
General Contractor: Dan Grob
Landscape Architect: Suzy Naccio, Sirius Landscapes
Photography: © Steven Meyer where indicated; other photos by Heather Weiss
Home office with large corner window, maple desk, white cabinets.